Anni Rapinoja: Luonnon helmassa | Art of Nature

Rapinoja, Anni

Kuvataiteilija Anni Rapinojan (s. 1949) työtovereita ovat metsän eläimet ja kasvit. Kun hän astuu työhuoneestaan pihamaalle ja metsään, luonto tarjoaa hänelle kaiken tarvittavan, kuitenkin aina omilla ehdoillaan.

Hirven- ja jäniksenpapanat, juolukanlehdet, pihlajanmarjat, sammaleet ja naava saavat uuden ja yllätyksellisen muodon Rapinojan herkkäviritteisissä teoksissa. Luonto jatkaa työskentelyään valmiissakin teoksessa, sillä vihreä puolukanlehtikenkä muuttuu vuosien saatossa tumman okranruskeaksi.

Näyttelyssään Rapinoja pureutuu ihmisen ja luonnon suhteeseen. Taiteilija kantaa huolta luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta, vesistä ja metsistä. Rapinojan teokset puhuvat luonnon puolesta hiljaisella mutta pysähdyttävällä äänellä ja ovat kipeän ajankohtaisia.

Luonnon kiertokulku, koko elämän kehä kasvusta kuolemaan, on Rapinojan taiteen lähtökohtana ja innoituksen lähteenä. Näyttelyssä nähdään veistoksia, installaatioita ja videoteoksia.

Anni Rapinoja on hailuotolainen kuvataiteilija. Hän tehnyt neljän vuosikymmenen mittaisen uran kuvataiteen parissa, pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Rapinoja on koulutukseltaan myös luonnontieteilijä.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin torstaina 13. helmikuuta 2020 klo 18.

Tervetuliaissanat
Jenny Valli, museonjohtaja

Näyttelyn avajaispuhe
Jukka-Pekka Flander, ympäristöneuvos