ARTtila, Erja Kärkkäinen, Näen punaista

Kärkkäinen, Erja

Näen punaista -näyttely aloittaa Kärkkäisen taiteellisen tuotannon erilaisten näyttelyjen ja tapahtumien sarjan Oulussa.

Erja Kärkkäisen Näen punaista on ARTo Taidelainaamo- ja myymälän ARTtilassa esillä 8.11. – 3.12. 2017 välisen ajan. Näyttelykokonaisuus koostuu öljyvärimaalauksista, muutamasta sekatekniikkatyöstä sekä installaatiosta. Teoksissa hän tutkii punaisen värin käyttöä tuomaan eri teemoja ja sisältöjä esille sekä leikkiin omilla havainnoillaan. Kärkkäinen toivoo, että katsojat löytäisivät oman tulkintansa teosten tuomista viitteistä.

Punainen ärsyttää. Punainen ihastuttaa. Punainen varoittaa. Punainen-väri on symboli monelle asialla, ja joillekin ideologian väri. Ihminen punastuu, ihminen rakastuu, ihminen vihastuu. Kaikissa näissäkin tunteissa näemme punaisen kuvaamaan asiaa. Punainen on tahdon ja periksiantamattomuuden väri. Punainen on elämän väri: veri, viini ja ruusu.

Punainen väri on ollut aina tunnusomaista Kärkkäisen teatteriesityksien lavastuksissa ja puvustuksissa. Uusimmassa Pieta-esityksessä hän on laajentanut väriskaalaansa ja siksi jättänyt punaisen värin kuvallisen ilmaisun ajattelun työkaluksi, ainakin tässä näyttelyssä.

Erja Kärkkäinen on pitkänlinjan teatterialan moniottelija, joka on viimeiset kymmenisen vuotta tehnyt myös kuvataidetta. Hän on kotoisin Kemijärveltä, mutta nykyisin asuu Oulussa. Taiteellisen työn ohessa hän on toiminut koulutusyrittäjänä ja vuorovaikutuskouluttaja. Nykyisin hän on free lancer ohjaaja ja kouluttaja. Kärkkäinen on opiskellut teatteria Tampereen yliopistossa ja kuvataidetta Lapin yliopistossa.

Kärkkäisen taiteellisen tuotannon esittely jatkuu jo marraskuun lopulla galleria Kajasteessa. Hän kuratoi ja on kutsujana Taiteilijakahvit-yhteisnäyttelyyn. Kärkkäisen installaatio on esillä OTS:n Punaisen taivaan alla yhteisnäyttelyssä Valveella. Joulukuussa hänen luotsaamansa Ryhmä Neitilä esittää Valveella Pieta-esityksen, joka on surrealistinen tarina Lapin naisesta. Vuoden 2018 keväällä Kärkkäinen tuo kattavamman näyttelyn Galleria 5een.