ARTtila: Johanna Huhtamaa | Ihmeellinen ilta

Huhtamaa, Johanna

Johanna Huhtamaan näyttely "Ihmeellinen Ilta" on esillä ARTo Taidelainaamon ARTtilassa 23.5. - 17.6.2018

Ihmeellinen ilta

"Elämä on toisinaan raskasta puurtamista ja selviytymistaistelua. Arki voi olla musertavaa loputtomalta tuntuvaa harmaata marraskuista räntäsadetta. Ahdistus vaanii nurkan takana eikä mikään tunnu koskaan riittävän. Silti päivästä toiseen on vain jaksettava ja jatkettava. Suoritettava ja selviydyttävä. Täytettävä odotukset. Edes jollain tavalla.

Sitten odottamatta joku pieni kaunis asia tapahtuu. Jäällä kävellessä näkee käsittämättömiä pakkasen värejä, saapas uppoaa yllättäen kilisevään ja hohtavaan jääkristallikuoppaan, muttei onneksi kastu. Kauppamatkalla lähimetsässä mieletön lintujen konsertti jota on pysähdyttävä kuuntelemaan silmät kiinni. Myöhään illalla pihan penkillä istuessa kuuleekin sattumalta mustarastaan iltalaulun, joutsenten huutelun lähirannalla tai näkee upean kuutamon, haistaa alkavan kevään väkevän tuoksun. Näkee parin metrin päässä hiljaa hypähtelevän rusakkopariskunnan eikä uskalla edes hengittää. Silloin on hetken hyvä olla. Mielessä läikähtää ilo ja hauras riemu ja hymy nousee huulille. Elämällä onkin tarkoitus ja merkitys. Noina hetkinä voi saavuttaa rauhan ja tyyneyden jonka oli jo ehtinyt unohtaa. Edes hetkeksi.

Noita ihmeellisiä lyhyitä hetkiä talletan mieleeni ja rakennan muistikuvistani ja kokemuksistani kuvia. Joskus maalaukseni maisema on todellisesta paikasta, toisinaan taas kuva mielenmaisemasta ja hetken kokemisesta. Nämä kuvat, hetkenkappaleet, ovat itselleni tärkeitä elämänmuistiinpanoja. Toivon, että niistä on iloa myös muille elämänpuurtajille."

- Johanna Huhtamaa