ARTtila: Maria Maanvalo - Maan Kasvot ja Kuun Sisaret

Maanvalo, Maria

Teoskuva: Paloma

Maan Kasvot ja Kuun Sisaret

ARTtila 10.2 – 7.3.2021

Näyttely koostuu sarjasta pieniä tempera/ sekatekniikka -maalauksia joiden teemaksi muodostui Äiti Maa, sekä kolmesta uusimmasta grafiikan työstäni joiden teema taas on Kuu. Feminiinisen energian elementtejä molemmat. 

Kaikki teokset ovat valmistuneet 2020 ja 2021. Mukana näyttelyssä myös 'Paloma'. Maalaus jonka olen aloittanut 2016 mutta joka valmistui vasta 2020. Teos jota olen totisesti työstänyt, vaikka väliin kyllä mahtui vuosien taukokin.Tämä teos ei ole myynnissä, toisin kuin muut näyttelyn työt.

Pienten maalausten alku oli hukkapätkiksi jääneet pohjustuskankaan palat, jotka ajattelin pingottaa pohjiksi, ja tehdä niihin luonnosmaisia nopeita maalauksia. Koska maalausprosessi kestää minulle tavallisen kokoisiksi tulleiden maalausten kanssa pitkään,  halusin tehdä vastapainoksi jotain erilaista ja nopeaa. Halusin kokeilla erilaisia ideoita kevyesti, ilman painetta että ne pilaavat isomman työn. Kokeilu osoittautui erittäin hyväksi. Oli hyväksi opetella sietämään viimeistelemätöntä jälkeä ja hyväksymään ideoita sellaisena kuin ne tulevat. 

Valitsin lähtökohdaksi kasvot, koska ne ovat minulle tuttu ja helppo aihe. Kasvot ovat se mihin peilaamme itseämme. Katselen paljon luontoyhteydessä elävien ihmisten videoita ja seuraan näitä nykyajan tietäjiä ja noitia somessa ja olen kiinnittänyt huomiota sellaisten ihmisten kasvoihin ja olemukseen. Levollisuuteen ja avoimuuteen. Luonnollisuuteen. Luontoyhteyteen liittyy luonnonmukaisempi elämäntapa, luonnonlääkintä, vuoden kierron seuraaminen jne. Aiheita jotka ovat viime aikoina kovasti itseäni kiinnostaneet, ja joihin liittyy myös syvempi tarve. 

Maalauksissa kasvot ovat myös osa luontoa. Maan kasvot. Tietäjän kasvot. Me ihmiset emme ole erillisiä, vaan osa tätä elävää planeettaa.

Jännittävää on että maalausten sisältö muodostui pitkälti summittaisesta sutimisesta. Ja silti alitajunnasta tai jostain ideoiden maailmasta ilmestyvät sopivat elementit jotka liittyvät yhteen.On todella mielenkiintoista ottaa selvää Mikä haluaa tulla esiin. Ja miksi. 

Grafiikan teosten sarja on vanhoista luonnoksista muodostunut kolmen työn sarja, jonka yhdistävä tekijä on kuu. Olen tehnyt nyt kahtena vuonna kuukalenterin ja satunnaisesti seurannut ja tutustunut kuun vaikutuksiin. Joten se aihe on ikäänkuin pinnalla.  Vaikka painovoima pitää minut maanpinnalla, vetää kuu minua puoleensa kuten vuorovesiä. Onhan yli puolet minusta vettä, vaikka maasta olen tullutkin.

Minulla oli muutaman vuoden tauko etten juuri tehnyt grafiikkaa, joten aloitin uudestaan tekemällä alta pois vanhoja luonnoksia ikäänkuin harjoituksena. Uusissa töissä on myös minulle uutta värimaailmaa.

Grafiikka jaksaa hämmästyttää minua. Se tekee kuvista taianomaisia. Luonnosvaiheessa mietin että näillä on hyvä lähtä kokeilemaan ilman paineita. Lopputulos on aina paljon parempi kuin voi edes kuvitella.