ARTtila: Pirjo Lempeä "Horisontti ja muita aiheita"

Lempeä, Pirjo

Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 15.8. klo 16-18.

Pirjo Lempeän näyttely on esillä ARTo Taidelainaamo ja -myymälän ARTtilassa ajalla 15.8. - 9.9.2018

Taiteilija on paikalla myös torstaina 6.9. maksuttomalla KIERTELEMÄTTÄ -näyttelyopastuksella, joka lähtee kulttuuritalo Valveen ala-aulasta kello 17. Tervetuloa mukaan! 

"Löysin sinisten kuvien lumon uudelleen, kun työhuoneen kaappia siivotessani käteen osuivat vanhat, 90-luvulta peräisin olevat syanotypiakemikaalit. Huolellisesti valolta suojaan pakatut pulverimuotoiset aineet olivat edelleen käyttökelpoisia. Innostuin tekemään valokuvia käsityönä, sekoitin kemikaaleja, hypistelin erilaisia papereita, herkistin syanotypialiuoksella akvarellipaperia valoherkäksi vedostuspaperiksi.
Kuva-aiheet poimin lähimetsistä ja niityiltä: oravanmarjoja, metsätähtiä, vanamoita, maahan tippuneita oksia, hiekkaa ja heiniä. Tein kuvia fotogrammitekniikalla asettamalla kasveja suoraan paperille, valotin kuvat auringossa, kehitin ja kiinnitin vedessä.

Kun syksyn pimeys koitti ja fotogrammien valotusajat venyivät useiksi päiviksi aloin muistella valokuvien vedostamista. Kaivauduin valokuva-arkistooni ja valitsin kuvia joista pidin, ja joiden näkeminen käsintehtyinä vedoksina kiinnosti. Huomasin, että samat aiheet ja teemat toistuivat, mutta kuvien yhteinen tekijä ei kuitenkaan ollut aiheesta kiinni, kaikki vedostettavaksi valikoituneet kuvat edustivat hiljaista näkemisen hetkeä. Ne ovat kuvia jotka syntyvät ilman teemaa, aihetta tai tilausta, joutilaan kuljeskelun ja katselun tuloksena."

Syanotypia

Syanotypia on vanha valokuvien jalovedostusmenetelmä, joka perustuu tiettyjen rautasuolojen UV-valoherkkyyteen. Syanotypian ominaisväri on syvän sininen. Kuvantekijälle syanotypia on monipuolinen ja erilaisiin kokeiluihin houkutteleva menetelmä. Syanotypiaa käytettäessä valotus tehdään UV-valolla tai auringossa. Kehitteenä toimii ihan tavallinen vesi. Kuvien sävyttämiseen käytetään mm. kristallisoodaa, teetä ja kahvia.

Fotogrammi

Fotogrammitekniikassa asetetaan suoraan valoherkälle paperille esineitä, valotetaan ja saadaan aikaan kuva, jossa esineen varjostama kohta on valkoinen ja valoa saaneet kohdat tummuvat kehitteessä.

Pirjo Lempeä

Oululainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija, joka on palannut vaihtoehtoisten vedostustapojen pariin.

Näyttelyn kasviaiheiset fotogrammiteokset ovat uniikkeja, auringossa valotettuja syanotypiavedoksia.
Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta fotogrammikuvien paperit ovat Canson Montwal 300 g akvarellipaperi ja Wenzhou 30 g mulperipaperi.

Valokuvat on vedostettu digitaalisista valokuvista tulostetuilla negatiiveilla UV-valotuslaitteella. Kaikkien näyttelyn valokuvien paperi on Fabriano Artistico natural white, 200 grammainen 100 % lumppupaperi.

Osa teoksista on sävytetty kristallisoodaa ja/tai vihreää teetä käyttäen.