ARTtila: Raimo Törhönen | Pahvikruunu

Törhönen, Raimo

Raimo Törhönen: PAHVIKRUUNU
Maalauksia ARTtilassa 25. 4. - 20. 5. 2018

"Niin kauan kuin kynä on kädessä pysynyt, olen piirustanut kaikille käsillä oleville pinnoille; vessan seinistä saksan kielioppikoepaperin takapuoleen.Useimmiten ihmisiä, anatomisia tutkielmia, sarjakuvahahmoja, karikatyyrejä jne.
Joitakin vuosia sitten nämä hahmot alkoivat saada päähänsä kruunuja. Syytä en tiedä. Ehkä se muutti hahmon olemusta, merkitystä, tai ehkä se vain näytti hyvälle.
Koska olen maalari, oli jokseenkin väistämätöntä, että kruunu ilmestyy jossain vaiheessa myös maalauksiinkin. Näin sai alkunsa "Pahvikruunu" -teos, joka koostuu neljästä muotokuvasta: 50x60 cm, öljy MDF-levylle.Tavallisia ihmisiä, tuttaviani, pahvinen kruunu päässään.

Näissä maalauksissa ihmettelen ihmisen rooleja, vallan merkkejä, symboleita. Sitä kuinka ne muuttavat ihmisen olemusta. Pyrin myös kunnioittamaan muotokuvamaalauksen perinnettä, käyttämään sitä nykytaiteen keinona.
Aihevalinnasta huolimatta en ole monarkian kannattaja tai kuninkaallisten ihailija. Päinvastoin, mielestäni instituutio on tyhjänpäiväinen jäänne. Enemmänkin on kyse siitä,
että valta, status ja siihen liittyvät symbolit usein jakavat ihmiset eri luokkiin, eliittiin ja rahvaaseen. Kuitenkin olemme kaikki kruununkin alla alastomia. Kuninkaallisia ei ole."
- Raimo Törhönen

Taiteilija on paikalla KIERTELEMÄTTÄ -näyttelyopastuskierroksella torstaina 3.5. klo 17. Kierros lähtee kulttuuritalo Valveen aulasta ja on ilmainen.

Näyttely on avoinna ARTo Taidelainaamo ja -myymälän ARTtilassa Taidelainaamon aukioloaikoina: ke-pe klo 12-18 ja viikonloppuisin klo 12-16. 
Huom: Helatorstaina 10.5. näyttely on kiinni. 

Tervetuloa tutustumaan!