Grayscales

Holopainen, Hanna

Grayscales - Hanna Holopainen 
Galleria Kajasteessa 25.5.-12.6.2016
Avajaiset torstaina 26.5. klo 18:00-20:00

Avoinna: 
Ke-Pe klo 14:00-19:00
La-Su klo 12:00-16:00

Hanna Holopainen on vuonna 1976 syntynyt oululainen kuvataiteilija, joka maalaa abstrakteja teoksia action painting -tekniikalla.

Grayscales-maalaussarja tutkii harmaasävyjä. 
Väri- ja harmaasävytutkielmat ovat jo vuosia olleet taiteilijan työskentelyn tunnusomainen piirre.
Taiteilijan ensimmäinen harmaasävyjä käsittelevä näyttely oli esillä vuonna 2010. Nyt hän on vienyt teoksensa enemmän ajatuksen kuin tunteen tasolle.

Musta ja valkoinen asettuvat teosten harmaasävyskaaloissa ääripäihin. Ne mahdollistavat äärettömän määrän erilaisia yhdistelmiä. Lopulliset sävyt syntyvät toinen toisistaan. Myös teosten muotokieli piirtyy taiteilijan aikaisemmassa tuotannossa ääripäihin asettuvien teoskokonaisuuksien välimaastoon. Teokset poimivat ja yhdistelevät piirteitä aikaisemmista töistä ja luovat niistä jotain uutta. Grayscales-sarjan teokset peilaavat ympäristöään ja toisiaan.

Näyttelyn teoskokonaisuudet jakautuvat kahteen osaan, negatiiviin ja positiiviin. Teokset käsittelevät harmaasävyjä myös valokuvan negatiivin ja positiivin keinoin, vaikka tekniikkana toimiikin maalaus. Negatiiviin valmistetut teokset eivät ole kuitenkaan raakakappaleita kuten valokuvauksessa, vaan valmiita teoksia, jotka pohtivat sävyskaalaa negatiiville ominaisessa kontekstissa. Positiiviin valmistetut teokset ovat niin ikään valmiita teoksia, mutta ilman negatiivia. Näyttelyn teokset haastavat katsojan ajattelemaan sävymaailmat käänteisiksi tai kuvittelemaan ne värikkäiksi.

Teokset ovat valmistuneet vuosien 2015-2016 aikana. Muutama sarjan teoksista on ollut alkuvuodesta esillä yhteisnäyttelyssä Ljubljanassa ja Rovaniemellä. Teossarja esittäytyy nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. 

Näyttelyn esittely:
http://www.galleriakajaste.fi/galleria/nykyinen-nayttely/

Facebook-tapahtuma:
https://www.facebook.com/events/234367023600420/

LISÄTIETOJA:
hanna.holopainen [ät] gmail.com
http://www.taidesivut.net/hannaholopainen
https://www.facebook.com/hanna.holopainen.art
https://www.instagram.com/iukkuart