Identiteettikriisi

Kurikka, Anja

Anja Kurikka
Identiteettikriisi
28.9.-27.10.2013
Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studio

Pihatalon Studiossa nähdään syys-lokakuussa Anja Kurikan (s. 1956) Identiteettikriisi-näyttely. Installaatiossaan taiteilija pureutuu syvälle omaan henkilöhistoriaansa ja tunnemuistoihin. Teoksessa taiteilijan oman minuuden etsintä heijastaa saman ikäpolven kokemuksia. Heidän identiteettinsä rakentumiseen on vaikuttanut voimakkaasti edeltäneiden sukupolvien kokemat sodat.

Identiteettikriisi koostuu pääosin piirretyistä ja maalatuista omakuvista, mutta myös dokumentinomaisista piirustuksista, joiden lähtökohtina ovat löydöt taiteilijan vanhempien valokuva-albumeista. Herkkä lyijykynän jälki tai silkkipaperin hauraus luovat vastapainoa raskaalle ja synkälle aiheelle. Taiteilija piirtää viivaa, jonka lähtökohta löytyy lapsuuden maisemasta, joen pohjasta. Kurikka on liittänyt teoksiinsa helsinkiläiskirjailija Inka Nousiaisen teoksia varten kirjoittamia tekstejä.

Oulussa asuva Anja Kurikka valmistui kuvataiteilijaksi Imatran Taideoppilaitoksesta vuonna 1994 ja taiteenmaisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 2007. Anja Kurikka tekee installaatioiden ja maalausten lisäksi ympäristötaideteoksia.