Juuriaan myöten

Reetta Partasen yksityisnäyttely Rantakasarmissa on nimeltään Juuriaan myöten. Näyttelyn teokset on tehty viimeisen kolmen vuoden aikana ja ne kuuluvat Metsä-teossarjaan, jossa ihminen ja metsä limittyvät uudeksi kokonaisuudeksi. Pääosassa näyttelyssä on galleriatilaan luotu uusi luonnontila, ihminen sekä metsästä löydetyt materiaalit. Metsä ei vain näy galleriassa, vaan myös tuoksuu ja tuntuu. 

Näyttelyn lähtökohdat ovat lapsena ukin kainalossa kuulluissa maagisissa metsän tarinoissa, isän savottaan lähdössä, ka-vereiden kanssa metsän siimekseen rakennetuissa majoissa ja valossa, jota valtavat männyt halkoivat. Tilanteissa, jossa luonto oli aistien havaittava ravinnon tuoja ja silti täynnä selittämätöntä. Teossarjassa Partanen tutkiikin omaa ja aiempien sukupolvien suhdetta ympäristöön sekä sitä, miten se on vaikuttanut heidän mielenmaisemaansa ja tapaansa elää. Teokset voidaan nähdä konkreettisena ihmisen ja luonnon muutostilana tai symbolina yhteiskunnasta, ihmisyyden olemuksesta tai ihmisen suhteesta luontoon ja itseensä.

Reetta Partanen (s.1982 Siilinjärvellä) on suomussalmelainen kuvataiteilija, joka työskentelee ennen kaikkea installaation, kuvanveiston ja yhteisötaiteen parissa. Viimeaikaisissa näyttelyissä uusina elementteinä ovat olleet myös video ja ääni. Teoksissa voi nähdä pohjalla kuvataiteen ja käsityöläisyyden perinteen, mutta uudet menetelmät ja erityisesti kierrätys- ja luonnonmateriaalit tuovat kokeellisuutta ja ainutkertaisuutta teoksiin. Viimeisen kuuden vuoden aikana Partasella on ollut noin neljäkymmentä näyttelyä, joista seitsemän on ollut yksityisnäyttelyitä. Teoksia on aiemmin ollut esillä muun muassa Taidehalli TR1:ssä Tampereella, Satakunnan Museossa sekä Jyväskylän Taidemuseolla, Vanhan Raatihuoneen Galleriassa Turussa sekä Poriginal Galleriassa Porissa.

Partasen työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskuksen Satakunnan taidetoimikunta.