KOSMOPOLITANIA

Hirvonen, Eija

 

Eija Hirvonen: Kosmopolitania

Kesäkuussa 2012 matkustin valokuvaaja Jari Haavikon kanssa Lampedusan saarelle. Se on yksi niistä paikoista, johon pohjoisesta Afrikasta ja Lähi-idästä liikkeelle lähteneet turvapaikanhakijat rantautuvat. Asuimme saarella Paolan ja Melon majatalossa ja nautimme heidän vieraanvaraisuudestaan.

Kävi ilmi, että emäntämme oli yksi saaren aktivisteista, joka kantoi huolta Eurooppaan pyrkivien ihmisten oikeudenmukaisesta kohtelusta. Tietenkin tilanne saarella oli monimutkaisempi kuin millaisena se kaltaisillemme vierailijoille näyttäytyi, eivätkä kaikki saarelaiset olleet yhtä vastaanottavaisia kuin isäntäväkemme.

Kun vuoden 2015 aikana suomalainenkin todellisuus joutui kohtaamaan Euroopan halki kulkeneiden ihmisten hädän ja toiveet, vahvistui tarve työstää neljän vuoden takaisia Lampedusassa heränneitä tunteita ja kokemuksia.

Vieras voi olla outo, ulkopuolinen, tuntematon, siis mahdollisesti vaarallinenkin. Tai muukalainen on vieraamme ja me vieraanvaraisia.

Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet? Mitä sinä haluat? Hyvä on, voit olla täällä muutaman yön. Vieraanani hyväksyt kotini rajat. Älä sotke paikkoja äläkä syö kaikkea ruokaa. Joskus vieraanvaraisuuttamme koetellaan kun emme ymmärrä toista. Vieras-isäntä suhde ei ole tasavertainen. Me asetamme rajoja ja käytämme valtaa suhteessa vieraaseen.

Ranskalainen filosofi Jacques Derrida on esittänyt ajatuksen absoluuttisesta vieranvaraisuudesta jossa vieraanvaraisuuteen ei sisälly vaihto- tai velkasuhdetta. On vain toisen ihmisen kohtaaminen. Hän esittää kysymyksen, eikö vieraanvaraisuus ole itsemme keskeytys? Vieras on peili, jonka kautta katsotaan itseä: tällainenkö olen, tähänkö kykenen.

Ikiaikaisesti ihmiset ovat rakentaneet muureja pitääkseen sisäpuolella sen, mikä on omaa ja ulkopuolella sen, mitä pidetään uhkaavana. Tänäkin päivänä jossakin päin Eurooppaa rakennetaan lisää raja-aitoja pitämään vieraat poissa omalta maaperältä.

Kosmopolitania on taideteos ja ajatusleikki siitä, miten mahdotonta lopultakin on pystyttää muureja. Rajat eivät sulje ihmisten ajatusten tai tunteiden liikkuvuutta. Me luomme yhteyksiä. Me tunnemme myötätuntoa. Me voimme keskustella ja olla erimielisiäkin. Me voimme luoda rajapintoja jossa kohtaamme vieraan: vieraat eivät jää toimimaan varjoina nurkissamme vaan elämme jaetussa todellisuudessa.

Astu sisään. Tervetuloa.

Toivottaa Eija Hirvonen.

 

Näyttelyn yhteydessä Eija Hirvonen ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaa esittävät teoksen Lumikkiluonnos #4. Sen lähtökohtana on sveitsiläisen kirjailijan Robert Walserin Lumikki-satu muunnelma. Walserin yli 100 vuotta vanhaa tekstiä voi tarkastella myös vieraanvaraisuuden näkökulmasta: meille on kirjoitettu teksti, joka muuntuu ajan ja paikan myötä.

Lumikkiluonnos #4 esitetään lauantaina 2. huhtikuuta 2016 klo 15 Galleria 5.ssä.