Kuvakudoksia

Donner, Ariadna

 

 

Oulun kaupunginteatterin lämpiön yläparvella nähtävillä Ariadna Donnerin kuvakudoksia.

"Kudon kuvakudokseni korkeissa pystykangaspuissa. Ne ovat päiväkirjoja kuten yleensä kaikki kuvakudokseni. Yhden teoksen luomiseen kuluu aikaa noin vuosi tai kaksi.

Pitkä punainen vuosi alkaa New Yorkin tornien räjähtämisestä ja hajoamisesta. Se kertoo myös poluista ja jäljistä mitä jätän taakseni. Olin pitkään ollut käyttämättä punaista väriä kutoessani ja nyt uskaltauduin siihen. Luin samanaikaisesti Orhan Pamukin kirjaa Nimeni on punainen. Kirja kertoo 1500-luvun miniatyyrimaalareista. Mikä on traditio ja mitä näemme? Mikä on kuva? Tunsin itseni miniatyyrikutojaksi. Viivat rikkoivat tärkeät kuviot, poikki ja ristiin rastiin, ohutta, yksityiskohtaista.

Susi juoksi tien yli kun olimme kotimatkalla Joulun vietosta lapsiemme luota: Oli myöhäinen ilta ja suuret lumihiutaleet leijailivat kuutamonvalossa kun lähestyimme Kuusamonkylää. Jotain liikkui tiellä. Pysähdyimme. Kaunis harmaanruskea susi jolkotteli tien vasenta laitaa, pysähtyi kohdallemme, kääntyi ja ylitti tien ja kevyesti hypähti lumivallin yli. Olimme nähneet metsän salaisuuden. Näin alkoi meidän Sudenvuosi jonka olen kutonut kuvakudokseen.

Surunauha kertoo Norjaa Utoyan saarta kohdanneesta terrori-iskusta. Surulliset tapahtumat jatkuvat: Äitini kuoli seuraavana keväänä. Muistakin ystäviäni ja perheenjäseniä poistui tästä maailmasta. Onneksi ei ole kuolemaa ilman elämää ja kahdeksas lapsenlapseni syntyi. Kaiken tämän olen kuvannut kuvakudokseeni."