Lähdössä maali, maalissa nyt

 

Lähdössä maali, maalissa nyt
– Oulun Taiteilijaseuran toteuttama näyttely osana Taidemaalariliiton Juhlanäyttelyviikkoja

Avajaiset ti 8.10. klo 17-19. Tervetuloa!

Juhlanäyttelyviikot ovat tänä vuonna 90 vuotta täyttävän valtakunnallisen Taidemaalariliiton yhteistyössä paikallisten taiteilijaseurojen kanssa toteuttama näyttely- ja tapahtumasarja, joka tuo lokakuun aikana esille maalaustaiteen monimuotoisuutta ja suomalaisia taidemaalareita 17 paikkakunnalla eri puolella Suomea.

Lähdössä maali, maalissa nyt -näyttelyssä Galleria 5:ssä on esillä yhdeksän Oulun ja Kainuun alueella työskentelevän taidemaalarin teoksia. Taiteilijat ovat: Juho Arvola, Anssi Hanhela & Erja Kärkkäinen, Irina Havaste-Ukkola, Kaija Hinkula, Pekka Homanen, Anja Kurikka, Urho Kähkönen ja Mayumi Niiranen-Hisatomi.

Näyttelyn nimessä heijastuvat taidemaalauksen pitkä historia ja se usein ytimiin menevä lähtökohtaisuus, mikä maalauksella ilmaisukeinona on monen taiteilijan työskentelyssä. Kaikuja maalauksesta voi löytää muodoltaan hyvin monenlaisista teoksista. Nimi kertoo maalaamisesta myös elävänä ilmaisukeinona tässä ajassa. Välineenä maalaus on notkea ja välitön, havainnosta alitajuiseen keveästi liikahtava ja tarvittaessa hyvinkin suoraa toimintaa. Näistä lähtökohdista näyttelyn on kuratoinut oululainen kuvataiteilija, kriitikko Leena Kangas.

Juho Arvolan ekspressiiviset muotokuvat, Anssi Hanhelan ja Erja Kärkkäisen kahden taiteilijan vuorovaikutuksessa syntynyt yhteismaalaus, Irina Havaste-Ukkolan maalausten sisäinen valo, maalin substanssi Kaija Hinkulan teoksissa, tositarinat koulukiusaamisesta Pekka Homasen öljymaalausten taustalla, Anja Kurikan akvarelleihinsa tavoittamat paikkamuistot, Urho Kähkösen viljasäkeille toteuttama maalausinstallaatio sekä Mayumi Niiranen-Hisatomin laajan maalauksen ensisilmäyksellä abstrakti mutta tarkastelun mittakaavaa muuttamalla meitä jokaista koskettava rakenne.

Tätä kaikkea on tarjolla gallerian kolmessa huoneessa. Näyttely tulee olemaan tiivis ja yllätyksiäkin sisältävä, sillä osa teoskokonaisuuksista on tehty tätä näyttelyä varten ja esillä nyt ensimmäistä kertaa.

– Ajatuksenani on ollut, että näyttelyssä maalaus ja maalaaminen tulevat visuaalisen rinnalla esille myös fyysisenä, kehollisena toimintana ja kokemuksena. Että maalaus tulee iholle, kuraattori toteaa. – Ehkä ”Anna mulle maalausta” voisi olla näyttelyn toinen nimi, hän jatkaa.
 

Taidemaalariliitto on Suomen ammattitaidemaalareiden vuonna 1929 perustettu valtakunnallinen järjestö, joka työskentelee kuvataiteen edistämiseksi ja kuvataiteilijoiden ammatillisten ja sosiaalisten etujen parantamiseksi. Jäseniä liitolla on noin 1300. Juhlanäyttelyviikkojen tapahtumaohjelman ovat luoneet paikallisella tasolla toimivat rekisteröidyt taiteilijaseurat tai taiteilijayhdistykset. Lisätietoja: www.painters.fi/juhlanayttelyviikot