Muistonäyttely - Sininen Sielunmaisema

Komulainen, Niilo

 

Niilo Komulaisen Muistonäyttely ”Sininen Sielunmaisema”

Oulun Kaupunginteatterin lämpiössä 8.3.–17.4. 2016.

”Ajattelen, että kaikki taide on enemmän tai vähemmän sielunmaisemaa. Taiteella voi olla realistinenkin lähtökohta, mutta sisäisessä prosessi siitä muodostuu jotakin sellaista, mitä ei tyhjentävästi voi selittää aiheella. Oulun Kaupunginteatterin näyttelyni sielunmaisema esiintyy lähes yksinomaan sinisen sävyillä maalattuina öljyvärisommitelmina. Tämän sinisten sommitelmien sarja on kypsynyt hitaasti. Se alkoi 2014 syksyllä ja viimeisimmät teokset ovat tältä vuodelta.

Olen tullut tunnetuksi enemmän kuvanveistäjänä, kuin maalarina. Tämä näyttely ei ole kuitenkaan ensimmäinen esiintymiseni taidemaalauksen saralla, mutta aiempi maalaamiseni on ollut enemmän kokeiluluontaisempaa.

Sinisessä sarjassa olen käyttänyt perinteistä/modernia öljytekniikkaa kangaspohjalle. Joissakin maalauksissa on voimakas pintarakenne, jonka koen omakseni ja joka on tehty moottorisahan purulla. Muuten olen kuitenkin pyrkinyt puhtaaseen maalaamiseen ilman mitään ylimääräistä. Miksi juuri sininen on maalausteni väri? Siihen en osaa täyttä vastausta antaa, koska paljon on tiedostamatonta. Meri, melankolia jne.”

                                                                                                                   - Niilo Komulainen, 1961-2016

 

Niilo Komulaisen muistoa kunnioittaen Oulun Taiteilijaseura -63 ry.