Niina Kestilä: Aika matka & Leevi Lehtinen: Babylon

Näyttely on avoinna ma-pe klo 13-20 Valvegalleriassa, kulttuuritalo Valveella. (kiinni 19.6.) Vapaa pääsy!

Niina Kestilä: Aika matka

Olen ollut kiinnostunut idän henkisistä traditioista teini-iästä lähtien. Nykyisin se näkyy myös osassa tuotantoani. Toinen vahva kiinnostuksenkohde on symboliikka. Labyrintti samaistetaan usein elämään ja henkisen polun kulkemiseen. Teoksissa labyrintti voi johtaa keskustaan tai matka kulkee labyrintin lävitse mutkien, umpikujien ja vaikeiden valintojen kautta. Jos perille ei pääse, aina löytää kuitenkin tien ulos. Osassa teoksista labyrintin rakenne on vasta muotoutumassa.

Kuvataiteilijana saan vaikutteita omaan taiteeseeni menneistä kulttuureista ja vanhasta taiteesta. Osassa teoksistani inspiraation lähteenä on ollut buddhalainen taide. En kuitenkaan itse ole minkään tradition jatkaja. Mala-sarjan aihe on buddhalaiset rukousnauhat ja teokset sisältävät muitakin viittauksia idän taiteeseen. Oma versioni aiheesta on nykytaidetta, materiaalien perustella sitä voisi kutsua myös kierrätystaiteeksi. Itselleni hengellisen aiheen rinnastaminen vanhoihin rakennusmateriaaleihin on osin ekologinen ja ekonominen eli käytännöllinen asia, osin tietoisesti luotu kontrasti materiaalin ja aiheen välillä. Koen, että pyhä tai usko eivät ole arjesta erillisiä, vaan arjessa mukana. Monilla henkisten traditioiden seuraajilla mantra tai rukous on osa päivittäistä harjoitusta, ja tämänkaltaisten harjoitusten apuvälineenä voidaan käyttää malaa eli rukousnauhaa. Idän traditioissa esiintyy kallomaloja, ja taiteessa myös kalloista tehtyjä kaulanauhoja. Pääkallo on myös läntisen taiteen kestoaiheita. Kuoleman muistaminen olisi tärkeä harjoitus kaikille. Se voi auttaa ihmisiä keskittymään oleelliseen, kun ymmärtää että kauneus, valta ja asema katoavat viimeistään kuollessa.

Teoskuva: Niina Kestilä: 108, 2019. sekatekniikka

Leevi Lehtinen: Babylon

"Olen humanisti tarkkailija. Keskeistä taiteellisessa työssäni on löytää luova aallonpituus ja virittäytyä sille. Pyrin löytämään heikkoja signaaleja ympäröivästä maailmasta ja vahvistamaan niitä. En halua olla tuomitseva vaan kriittinen. Rakastan ja vihaan maailman dualismia, jossa tuho ja elämänriemu tapahtuvat samanaikaisesti. Maailma ei lopu räjähdykseen, huutoon eikä kuiskaukseen vaan suuriin juhliin fanfaarien säestyksellä.”

Näyttelyssä on esillä kolmikanavainen mediataideinstallaatio Babylon, sekatekniikka 2019

Leevi Lehtinen on oululainen animaatio- ja mediataiteilija. Hän on opiskellut animaatiota Suomessa, Slovakiassa ja Hollannissa. Vuodesta 2002 lähtien hänen elokuviaan on esitetty yli 80 festivaalilla, 36 maassa, viidellä mantereella. Lisäksi Leevi on tehnyt mediataidetta tanssi- ja teatteriteoksiin, joita on esitetty ympäri maailmaa. Leevi Lehtisen installaatiotaidetta on ollut esillä museoissa, gallerioissa ja taidemessuilla Suomen lisäksi, Ruotsissa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Tšekeissä, Kreikassa ja Puolassa. Tällä hetkellä hän työskentelee valotaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa.

 

Muistathan noudattaa yleisiä hygienia- ja turvaohjeita Valveella vieraillessa:
- Tiloihin ei saa tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita
- Pidä turvavälit 2 metriä
- Hyvä käsihygienia on tärkeää: pese kädet tai käytä käsidesiä
- Yski nenäliinaan tai hihaan
- Tarpeetonta kokoontumista ryhmiin tulee välttää