Punaisen taivaan alla

PUNAISEN TAIVAAN ALLA on viiden taiteilijan teoksista rakentuva kokonaisuus Valvegalleriassa. Näyttelyn taiteilijat ovat: Leena Kangas, Erja Kärkkäinen, Johanna Pöykkö, Janne Raappana ja Raimo Törhönen.

Näyttelyn lähtökohtana on ollut luoda taiteilijoiden itsenäisistä, tekniikaltaan ja materiaaleiltaan erilaisista teoksista samalla myös yhteinen ja yhtenäinen kokonaistila. Teemallisesti näyttelyn teokset käsittelevät paljolti samoja aiheita: rajojen vetämistä, onnen etsimistä, turvan hakemista ja rajojen rikkomista. Aiheita, jotka ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt.

Leena Kankaan installaation päämateriaalina ovat suomalaiset leijonapostimerkit 1930-luvulta. Teos uudelleenjärjestää historiaa yhden varsin sattumanvaraisen jäämistön kautta. Sen uusi, oma järjestys on väline myös ajankulun ja historian henkilökohtaiseksi ymmärtämiseksi.

Erja Kärkkäisen installaatio kantaa toivon kipinää. ”Kun ihmiset lähtevät pakoon sodan alta, heistä tulee pakolaisia ja uhka muille ihmisille. Unelmat turvasta ja toivo paremmasta elämästä päättyy milloin mitenkin, pahimmillaan kuolemaan, hukkumiseen. Tai ei-toivottuna ihmisenä toisten jalkoihin potkittavaksi. Silloinkin elämää pitää yllä toivo. Muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Johanna Pöykön värikkäistä kankaista rakentuvien talojen taustalla on unelma omasta tilasta. Telttatalojen äärellä ajatus kääntyy myös kohti pakolaisten telttoja, ja maailman miljoonien eri syistä kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten puoleen. Keskellä pimeää aikaa Pöykön talot loistavat lämpöä ja elämän voimaa.

Janne Raappanan toteuttama äänimaailma luo taustan koko näyttelylle. Siltä voi myös suojautua kuulosuojaimilla ja päästä hiljaisuuteen.

Raimo Törhösen teosten lähtökohtana ovat minimalistiset geometriset perusmuodot, musta ja valkoinen kuutio. Ne ovat aitauksia, joiden sisään taiteilija on rakentanut installaationsa. Visuaalisten vaikuttimien rinnalle nousevat myös ajankohtaiset keskustelunaiheet suojaamisesta, rajaamisesta, vangitsemisesta, poissulkemisesta.

PUNAISEN TAIVAAN ALLA on osa Oulun taiteilijaseura 63 ry:n toimintaa. Näyttelyn kuraattorina on toiminut taiteilijaseuran jäsen, kuvataiteilija Heidi Stålnacke.

Näyttelyn avajaisia juhlitaan Lucian päivänä keskiviikkona 13.12. klo 18.30. Tervetuloa!