Ränni-galleria: Janne Erkkilä – Matka

Erkkilä, Janne

Janne Erkkilä – Matka Ränni-galleria, Oulun rautatieaseman alikulkutunnelin näyttelyvitriini 15.–29.11.2020 Näyttely nähtävillä ympäri vuorokauden. Vapaa pääsy.

Matka-näyttelyn keskiössä oleva maalaukseni Keidas sai alkunsa kävellessäni Hangosta Nuorgamiin. Olin leiriytynyt Kitisen rannalle jonnekin Sodankylästä pohjoiseen. Olin kävellyt pitkän päivämatkan ja illalla oli pimeää, tuulista, koleaa ja kosteaa, joten piilouduin makuupussiini teltan sisuksiin jumiteltuani ensin tovin nuotiolla. Maatessani siinä sikiöasennossa hengitellen, mieleni harhaillessa unen ja valveen rajamailla, tunsin kuinka palleani kohdalla sisäinen lämpöni sykki varmana ja hohtava lämpö säteili verisuoniverkostoani pitkin koko kehooni, ääreisosiin asti. Koin samastuvani allani makaavaan maapalloon, joka minua jämäkästi kannatellessaan matkustaa halki avaruuden pimeyden ja kylmyyden ollen itse sisältä hehkuvaa magmaa, pinnalta sopivan lämpöinen ja vakaa keidas, jossa elämä voi menestyä vastoin todennäköisyyksiä.”

Janne Erkkilä (s. 1986) on Kuopiossa nuoruutensa viettänyt, Rovaniemellä opiskellut ja kulttuuri- ja taidetoimintaa harjoittanut ja sieltä Ouluun kotoutunut kuvataiteilija ja muotoilija. Hänen roiskepointillistisessa maalaustyylissään, jota täydentää harkittu siveltimen käyttö, yhdistyy suunnitelmallisuus ja sattumanvaraisuus. Innoituksensa taiteilija löytää vaelluksiltaan, lähimatkoiltaan, näyistään, tulen tuijottelusta, luontomystiikasta sekä luonnon antimista. Hänen mieluisimpia ismejään ovat nondualismi, metamodernismi ja transrealismi. Hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta 2006 lähtien ja vuonna 2013 hän järjesti ensimmäisen soolonäyttelynsä Rovaniemellä ja sen jälkeen näyttelyitä on ollut ympäri Suomea. Lisäksi hänen töitään on ollut esillä Helsingissä, Lontoossa, Haagissa ja Montrealissa järjestetyissä ryhmänäyttelyissä.

Kesällä 2017 Erkkilä käveli Suomen halki mutkitellen Hangosta Nuorgamiin kameransa ja rinkkansa kanssa ja on sen myötä syventynyt matkanteon tematiikan pohdiskeluun. Sittemmin hän on kävellyt ympäri Oulua ja lähitienoita tarkastellen maisemaa paikkaansa etsivän tulokkaan näkökulmasta. Näiden kävelyretkien pohjalta syntyneet teokset ovat maalauksellisia tulkintoja lakeuksien, meren, suistoluonnon ja rakennetun ympäristön vuoropuhelusta. Oulussa kävellessään hän on pannut merkille matalan tienoon läheisyyden nousevaan merenpintaan, pohtinut jäätiköiden sulamisen mukanaan tuomaa tulevaisuutta ja nautiskellut rantametsistä niiden ollessa vielä toistaiseksi merenpinnan yläpuolella.