Riikka Kontio - Kutsumus kuvataidenäyttely

Kontio, Riikka

Teoskuva: Riikka Kontio: Piispa, Bishop, 2020

[TILA]n TASOgalleria avautuu kuin varkain

OSAOn muuttaessa pois Pikisaaresta, taiteilijat alkavat näkyä TILAssa entistä enemmän kun Kulttuurikiihdyttämö [TILA]n taiteilijat avaavat rappusissa tuotantoaan yleisölle. 

2.9.2020 Pikisaarentie 13 B-porraskäytävään avautuu uusi TASOgalleria Riikka Kontion Kutsumus-näyttelyn myötä.

Kontio on maalannut näyttelyn teokset lennokkaasti lempeällä huumorilla ja akryylimusteella heinäkuussa 2020: 

“Voivatko ihmisen elimet määritellä hänen kyvykkyytensä? Voiko ammatillinen suuntautuminen olla nähtävissä henkilön sisuskaluista, niiden yksilöllisistä muodoista ja väreistä?

Maalasin pelkistetyn ja tyylitellyn sarjan naisen sukuelimistä. Sisäelinten muodosta tai muista viittauksista on nähtävissä hänen kutsumuksensa. Kohdut, munasarjat ja vaginat on nimetty ammattinimikkeiden mukaan, esimerkiksi päätoimittaja, tanssija, rekkakuski, piispa, kirjailija, pääministeri ja ornitologi.

Haluan herätellä teosteni välityksellä meitä kaikkia huomaamaan sukupuolittuneita asenteitamme. Tutkin työskennelllessäni myös piilevää ja välillä näkyvääkin nais- ja miesvihaani. Minkälaisia ammatilliseen pätevyyteen liittyviä ennakkoluuloja omaamme huomaamattamme.

Tasa-arvon edistämisessä on vielä paljon tehtävää. Jos voin herätellä ihmisiä havainnoimaan omia asenteitaan taiteen keinoin, niin se on minun pieni panokseni kohti tasa-arvoisempaa ja paremmin voivaa yhteiskuntaa.

Mukana työskentelyssäni ja teoksissani on huumori ja lempeä suhtautuminen omille ennakkokäsityksillemme. Uskon että huumorin avulla portti uusiin näkökulmiin avautuu helpommin kuin vihamielisellä syyttelyllä.

Juhlin teoksillani ihmisen sisällä olevaa ihmeellistä tilaa, jossa elämä saa alkunsa sekä jokaisen elämän ainutlaatuisuutta.” Riikka Kontio

TASOgalleria Pikisaarentie 13 B 1, 90100 Oulu, B-portaikko

Avoinna arkisin 11–17

Avajais cin cin käytävällä lauantaina 5.9. klo 17–19 Tervetuloa!