Sampo Kaikkonen: Vahvuus

Kaikkonen, Sampo

Taidemaalari Sampo Kaikkosen näyttely Vahvuus täyttää Oulun Valvegallerian

Käsi puristuu nyrkkiin selän takana. Varjoon, omaan maailmaansa kääntynyt hahmo on päättänyt kestää, kantaa taakkansa yksin. Vahvuus II on toinen näyttelyn nimiteoksista. Sen rinnakkaisteoksessa Vahvuus I vaikeudet kohdataan maskuliinisesti isien opettamalla tavalla. Nyrkkeilijän hahmo on vertauskuva perinteiselle suomalaiselle isältä pojalle siirtyvälle metodille puskea läpi harmaan kiven miehekkäästi hammasta purren. Molempien teosten hahmossa voi tunnistaa maalarin itsensä, mutta varsinaisia omakuvia ne eivät ole. Toisin kuin pieni Omakuva, surullinen vuosi. Kaikissa kolmessa öljyvärimaalauksessa valo ja varjo ovat voimakkaasti läsnä. Varjot ovat elämän tummia sävyjä, epävarmuutta. Varjojen keskellä hehkuva valo luo toivoa, hehkuu pienenä elämän kipinänä tai muuttuu ylvääksi vahvuudeksi.

Valohämymaalaus on yksi Sampo Kaikkosen (s.1975) tunnusmerkeistä. Se juontaa juurensa 1600-luvun maalaustaiteeseen, joka jätti taiteilijaan lähtemättömän jäljen ensikohtaamisessa taidehistorian luentosalissa jo 90-luvulla. Tätä tekniikkaa edustavat etenkin suurikokoiset ihmisfiguureita sisältävät aihepiirit. Näyttelyssä on mukana myös toinen Kaikkoselle ominainen alue, asetelmamaalaus. Asetelmien aiheiden minimalistisuus erottaa ne kuitenkin perinteisemmästä asetelmakäsityksestä. Kaikkonen näkeekin asetelmat yhtä lailla eräänlaisina muotokuvina. Ne tekevät aiheelleen kunniaa ja kertovat mallinsa tarinaa siinä missä Kaikkosen harjoittama muotokuvamaalauskin.

Luonto on myös usein Kaikkosen teoksissa vahvasti läsnä. Luonnon voima ja kytkeytyminen elämän kiertoon. Luonto ja ihmiselämän eri vaiheet puhuttelevat Kaikkosta. Teosten aiheet syntyvät luonnon keskellä oman Seluskan-tilan pihapiirissä ja läheisissä metsissä, kosketuksissa ajattomien arvojen kanssa.

Viime vuosina pääasiassa omassa Ateljee-Galleria Kaikkosessa Ylikiimingin Seluskanjärvellä kesänäyttelyitä järjestänyt Sampo Kaikkonen tuo teoksiaan esille taas pidemmän ajanjakson jälkeen Oulun keskustaan. Valvegalleriassa avautuva näyttely esittelee Kaikkosen teoksia viime vuosilta. Joulunajan auki oleva näyttely vie katsojan rauhoittumaan ihmisyyden pohdinnan, luonnon ja ikuisten arvojen äärelle.

Näyttely avoinna: 7.12.2018–7.1.2019 Valveen aukioloaikoina.