Taru-Carita Pullinen: Muistoja - Memories

Pullinen, Taru-Carita

Teoskuva: Pedot, tussi paperille,  50 cm *50 cm,2019

"Valmistuin kuvataiteilijaksi vuonna 2009. Kymmenvuotista taiteilijanuraani on värittänyt ja rajoittanut sairaus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, johon sairastuin jo nuorena. Vaikeimpien vuosien jälkeen olen oppinut kantamaan sairauden ja raskaat elämänkokemukset lannistumatta.

Taide on kulkenut rinnallani tukena, mutta toisinaan myös vaativana kumppanina. Olen töissäni palannut toistuvasti omiin kasvoihini.  Iso osa töistä ei varsinaisesti ole omakuvia, vaan keskeistä on tunnetila, tekeminen, prosessi, terapiakin, ja mallina vain satun olemaan minä. Olen kuvannut tunteitani, sairauttani ja elämääni. Vanhoja töitä katsellessani huomaan kasvaneeni, muuttuneeni.  Monien töiden nainen on jollain tavalla itselleni vieras.

Uusimmat työt kuitenkin ovat kiertelemättömästi omakuvia; olen astunut varjoista esiin elämässä, ja hyväksynyt itseni malliksi itsenäni. En enää toiseuta itseäni, vaan piirustukset ovat avoimen henkilökohtaisia. Kuvien eläimet kuvaavat sitä petoa, sairautta, joka tuntuu välillä syövän minut ja mieleni, ja joka hyvänäkin kautena on aina läsnä, vaikkakin taustalla. Elämässäni vuorottelevat varjo ja valo.

Yö-teoksen kruunuaihe on myös seurannut mukanani vuosia ja toistunut töissäni. Kruunu symboloi kärsimystä, kokemusten ja muistojen taakkaa, jonka oppii kantamaan pystypäin, ylpeänäkin. Kokemukseni ovat kruunu, jota kannan. Kruunun muoto on lainattu muinaisen Egyptin taiteesta. Teen mielelläni taidehistoriallisia viittauksia, lainaan mennyttä, kommentoin ja päivitän sitä. Taiteessa on yhtä aikaa läsnä mennyt ja nykyinen, toisinaan tulevaisuuskin.

Tyylini on vuosien varrella muuttunut yhä runsaammaksi, ja nykyisin mätän työt häpeilemättömästi täyteen mielikuvitustani ja näkemystäni rajoittamatta." Taru-Carita Pullinen