Unikudelmia

Kesti, Heidi

UNIKUDELMIA

Näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista

la 22.4. – su 16.7.2017, Valvegalleria
Vapaa pääsy

Avoinna kaikille ma–pe klo 12–20, la–su klo 10–20, ryhmille myös ma–pe klo 8–12
Heinäkuussa avoinna ke–su klo 12–20
Ryhmävaraukset ti 4.4. alkaen p. 050 4118 193 / valveen.taikalamppu(a)ouka.fi

Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksiin voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä.

Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen keväällä 2017 ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.

Unikudelmia-näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjoista. Kirjallisuuslähtöisen näyttelymaailman kaikilla pienillä ja suurilla esineillä ja yksityiskohdilla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Valveen sanataidekoulu tuottaa jokaiseen 31 kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä Lumottujen sanojen ja Unikudelmien verkkosivuilla.

Unikudelmia on kevään 2017 Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen päätuotanto ja osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Lumottujen sanojen jälkeen näyttely kiertää Suomessa viisi–kymmenen vuotta.

www.unikudelmia.fi